T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / SEYDİŞEHİR - Seydişehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine Teknolojisi Alanı

Makine Teknoloji Alanının Tanımı

Teknolojinin dolu dizgin ilerlediği dünyamızda makine sektörünün dahil olmadığı alan yok gibi. Uzay mekiğinden sandalye üretimine kadar neredeyse her alanda makina parçaları ya da makinaların üretime dahil olduğunu görebiliriz. Tıp, Eczacılık, Bilgisayar sektörü, aklınıza hangi sektörü getirirseniz getirin. Orada mutlaka ya bir vida parçası vardır ya da aslında makineciler tarafından imal edilmiş kalıplardan çıkmış, minik plastik bir parça.

Makine Teknoloji Alanının Amacı

Klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgahların da makine imalatı işlemlerini yapma, kalıplama teknikleri ve kalıp imalatı yapma, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma, endüstriyel döküm ve kalıplama tekniğine uygun modelleme ve prototiplerini yapmaya yönelik eğitim veren alandır. 

 Okulumuzda bulunan Makine Teknoloji Alanının Dalları

Dalları tanıtmadan önce, Makine Teknoloji Alanı neden dallara ayrılmıştır. Bununla ilgili kısa bir açıklama yapalım. Makine Teknolojisini tanımlarken çok çeşitli alanlara hizmet verdiğimizden bahsetmiştik, Bu kadar geniş çalışma alanına sahip bir bölümde teknolojik gelişmelere ve endüstriyel ihtiyaçlara paralel olarak dallara ayrılma da kaçınılmaz hale geldi. Ve ayrıldı. Eğer makinelere ilgi duyuyorsanız ve bu alanda çalışmak istiyorsanız yapmanız gereken şey bu dallar hakkında bilgi sahibi olmak ve hangisinin size daha çok uyabileceği konusunda fikir yürütmektir. Şimdi dallarımızı tanıyalım.

CNC (Bilgisayarlı Makine İmalatı)

Bilgisayarlı makine imalatçısının sahip olduğu, bilgisayarlı CNC tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Makine Bakım Onarım

Makine bakım ve onarımcısının sahip olduğu, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
 Makine Alanından Mezun olan öğrencilerimizin avantajları

·         Mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören bir öğrenci, meslek eğitimine 10.sınıfta başlar, meslek derslerinin yanında genel kültür derslerini de almaya devam eder. Lisedeyken mesleki eğitim uygulamalarını yapar, meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından sigortalanır. Ayrıca Anadolu Meslek programının 12.sınıfında öğrenim gören öğrenci, işletmelerde mesleki eğitimini yaparken 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen hükme göre işveren tarafından kendisine ücret verilir.

·         Mesleki ve teknik eğitim okulundan mezun olan öğrenci eğitim gördüğü meslek alanıyla ilgili aşağıdakilere sahip olurlar.

*Diplomaya      *İşyeri açma belgesine    *  EUROPASS Sertifika Eklerine    *Teknisyenlik Ünvanı

Mezun öğrencilerimizin iş bulma durumları

Okulumuz ile Eti Alüminyum A.Ş. arasında yapılan protokol gereği bölümümüzden mezun olan öğrencilerden kendini yetiştirenlere iş garantisi verilmektedir. Ayrıca bölümümüzden 15 öğrenciye Eti Alüminyum A.Ş. tarafından burs verilmektedir.

 

Okullarımızda öğrenimini tamamlayan bireyler; işverenlerin aradığı özelliklere sahip, nitelikli " ana " eleman olarak kendi ve ailesinin geleceğine yön veren ve ülke kalkınmasında rol alan öncü bir nesil olma şansına sahiptirler.

·         Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır.

·         Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki nitelikli eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir.

·         Kendilerine ait de işyeri açıp çalışabilirler.

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANINDAN MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİMİZİN EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Alandan mezun olan öğrenciler meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans (2 yıllık) programlarına YKS sınavına göre yerleştirilmektedir. Makine teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler aşağıdaki meslek yüksekokulu programlarına

YKS puanına göre ve aynı zamanda TYT puanı + Okul puanı + Ek puan ile giriş

 

1.     Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

2.     Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

3.     Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı

4.     Endüstri Ürünleri Tasarımı Endüstriyel Kalıpçılık

5.     Gemi Makineleri İşletme

6.     Görsel İletişim

7.     Grafik Tasarımı

8.     İş Makineleri Operatörlüğü

9.     İş Sağlığı ve Güvenliği yapabilirler;

10.   1.İş Sağlığı ve Güvenliği

11.   Kaynak Teknolojisi Makine

12.   Makine, Resim ve Konstrüksiyon

13.   Mekatronik

14.   Metalurji

15.   Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

16.   1.Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

17.   Oto Boya ve Karoseri

18.   Otomotiv Teknolojisi

19.   Raylı Sistemler Makine Teknolojisi

20.   Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

21.   Sondaj Teknolojisi

22.   Tahribatsız Muayene

23.   Tarım Makineleri

24.   Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi

25.   Üretimde Kalite Kontrol

26.   Döküm

27.   Tekstil ve Halı makineleri

 Makine Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki 4 yıllık (lisans) Makine bölümüne kontenjanı olan ilgili eğitim programlarına Sayısal puan + Okul puanına göre yerleşip devam edebilirler:

1.     İmalat Mühendisliği

2.     Endüstriyel Tasarım Mühendisliği

3.     Enerji Sistemleri Mühendisliği

4.     Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

5.     Biyomedikal Mühendisliği

6.     Makine Mühendisliği

7.     İş Sağlığı ve Güvenliği

8.     Mekatronik Mühendisliği

9.     Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

10.   Otomotiv Mühendisliği


ÖNEMLİ BİR NOT

·         Makine Teknoloji Alanından mezun olan öğrencilerimiz diğer bölümlerden mezun olan öğrencilere göre üniversite de tercih edebilecekleri öğretim programları bakımından en fazla tercih imkanına sahiptirler.

·         Ayrıca meslek lisesi mezunları, devlet kurumlarında, askeriye ye ve polisliğe girişte birinci önceliklidirler.

Hayatınız boyunca hep doğru tercihler yapıp, ileride sevdiğiniz bir mesleğe sahip olmanız ve hep mutlu olmanız dileğiyle...

 

21-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-202221-04-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.01.2020 - Güncelleme: 11.07.2023 19:07 - Görüntülenme: 805
Kaynak: Google
  Beğen | 1  kişi beğendi