Kimya Teknolojisi Alanı

Alanın Tanımı: Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Amacı: Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Okulumuzda; Anadolu Teknik  bünyesinde, Kimya dallarında eğitim verilmektedir.

KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI Kimya Teknolojisi Alanı çeşitli sanayi dallarında sektörün ihtiyacını karşılayabilecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterliğe sahip meslek elemanlarını yetiştirir.

Kimya Teknoloji Alanı sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörlerle yakından ilişkilidir.

Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç alanlarının tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur.
Kimya Teknolojisi seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar.
Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisiyle ilişkilidir.
Gerekli teknolojilerin oluşturulmasını kapsayan Kimya Teknoloji Alanı ülkelerin kalkınmasında önemli bir role sahiptir.
Ülkemizde Kimya Teknoloji Alanı ile ilgili konularda önemli gelişmeler olmaktadır. Tüm sektörlerde olduğu gibi kimya endüstrisinde kullanılan teknoloji ilerlemiş, araştırma-geliştirme çalışmaları artmıştır. Dolayısıyla Kimya Teknoloji Alanıyla ilişkili sektörlerde sürekli yeni ürünler ortaya çıkarılıp ve bunların üretimi için teknolojik yöntemler geliştirilir.

Bu nedenle kimya diğer sektörlerin öncüsü konumundadır. Kimya endüstrisi gelişmemiş olan bir ülkenin başka alanlarda ilerlemesi pek mümkün değildir.

Kimya Teknoloji Alanının MEGEP kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.

Kimya Teknoloji Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

1. Kimya,
  2. Boya Üretimi ve Uygulama,
  3. Lastik Üretimi,
  4. Petrol- Rafineri,
  5. Petrol- Petrokimya,
  6. Deri İşleme,
  7. Kimya Proses

dalları yer almaktadır.

Kimya Teknisyeni: Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde; kimya sektöründe çalıştığı işletmede, iş sağlığı ve iş güvenliği çerçevesinde, iş organizasyonu yapabilen, numune alan, numunenin fiziksel kontrollerini yapabilen, nitel, nicel, biyokimyasal ve enstrümantal analiz yapabilen, çözelti hazırlayabilen, kullandığı araç-gereçlerin periyodik bakım ve kontrolünü yapabilen, analiz sonuçlarını rapor edebilen, kimyasal atıkları depolayabilme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Kimya Teknoloji Alanının yetiştirdiği, Kimya Teknisyenleri ;

1. Çözelti Hazırlama,
  2. Nitel ve Nicel Analizler Yapabilme,
  3. Enstrümental Analizler Yapabilme,
  4. Biyokimyasal Analizler Yapabilme,
  5. Fiziksel Kimyasal ve Kalite Kontrol İşlemlerini Yapabilme,
  6. Numune Alma,
  7. Araç ve Gereçlerin Bakım ve Kontrolünü Yapma

yeterliliğine sahip meslek elemanlarıdır.

Kimya Teknoloji Alanından Mezun Olan Öğrencilerimiz Kazandıkları Yeterlikler Doğrultusunda;

1. Cam Fabrikaları,
  20. Sağlık sektörü,
  21. Maden sektörü,
  22. İnşaat sektörü
  23. Ahşap sektörü vb. yerlerde çalışabilir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI:

Kimya Teknoloji Alanı Mezunları Lisans Programları

Kimya Öğretmenliği

ÖSYM Tarafından Belirlenen Dikey Geçiş Sınavları İle Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği gibi birçok Mühendislik ve Lisans Programlarına Geçiş yapabilirler.

Kimya Teknoloji Alanı Mezunları Sınavsız Geçiş Yapabileceği Meslek Yüksek Okulları Şunlardır.

Ayakkabı Tasarımı
Deri İşleme Teknolojisi